Selamat Datang...

About Me

My photo
Seorang hamba Allah yg cuba mencari keredhaan-Nya

Pesanan Penaja...

Tips apa yg patut kita makan...

APA YANG KITA PATUT MAKAN:
1)Kepelbagaian makanan...

badan kita memerlukan lebih daripada 30 jenis nutrien dalam sehari...tiada satu jenis makanan pon yg dapat membekalkan kesemua jenis nutrien itu...oleh itu, makan makanan yg pelbagai supaya badan kita menerima semua nutrien tu...tapi kepelbagaian makanan bukan maksud roti canai+roti telur+roti nan...hahaha...

2)Kuantiti yg sikit...

apa kata guna pinggan yg kecik bila amik nasi...secara psikologinya, kita akan amik nasi dgn banyak jika kita guna pinggang yg besar sebab pinggan tu nampak masih kosong...btol x...so kalau pinggan kecik, x byk nasi boleh letak... ;)

3)Makan makanan warna-warni...

secara psikologinya, makanan kita jika berwarna warni,baru nampak menarik...:)
tapi secara nutrisi nya, setiap warna makanan mengandungi kelebihan yg berbeza utk badan kita... :)
nanti aku akan story pulak pasal warna makanan...

4)Jangan tolak terus jenis makanan...

mmg la ade jenis makanan yg tak elok utk kita makan...tapi setiap manusia ada nafsu makan kan...so, kalau kita terlalu menahan,buat kita rasa lagi memberontak utk nak makanan tu...kalau sekali sekala takpe la...just utk hilangkan kempunan...tapi jangan plak rasa nak minum arak...tu dah sah-sah haram...hehehe

5)MAKAN DENGAN PERLAHAN...

yg nie biasa org akan tinggalkan...KUNYAH MAKANAN PERLAHAN-LAHAN...kalau kita makan laju-laju, makanan itu tidak hancur dan susah utk dihadam...oleh itu, ia akan tersimpan...tambahan pulak,kalau makan laju-laju, tak sempat nak rasa nikmat makanan tu...tu yg rasa nak makan lagi...btol tak...;)

so,mari kita amalkan tips nie...insyaAllah... ;)

5 comments:

alinac lover said...

bgus

ksi lg tips~

hOtspUrz said...

haha.. afiq!!!!! very good info!!! sgt2 teruja ngan afiq!!..

p/s: yg pasal ditag tuh tak paham la nak join mcm mne??

AFiQBooM said...

alimac:insyaAllah...hehehe


abg shidi:yg psl tag tu,abg buat mcm saye buat...1)post gambar banner BlogLarian,then link kan...2)kene sambung slogan "saya suka berblogwalking kerana...."...3)tag lg 3 kawan...nie utk naikkan traffic...:)

Princess Feyqa said...

cake colorful tu sedp glew

awa2789 said...

ko bg tips ni, ko wat x?
:p

Followers